Bir Film Nasıl Okunur?

Kare Kare İnceleyin
İlk olarak, her bir kareye bakın. Videoyu duraklatın. Çekimin neden kullanıldığını inceleyin. Filme ne getiriyor? Hikayeyi anlamanıza nasıl yardımcı oluyor.

Karede ne var?
Çekimde görebileceğiniz her şeye bakın: insanlar, kıyafetler, ayar, araçlar, arka plan. Onlar niçin burada? Onlar hakkında neler anlatabilirsin?

Karede ne yok ?
Bir şeyin kasıtlı olarak dışarı çıktığını, belki de gizemi eklediğini veya daha sonra açığa çıkacağını düşünüyor musunuz?

Ne kadar yakın?
Çekim büyüklüğü nedir? Sadece bir yüz ya da detay, sadece yüzü gösteren aşırı detay bir çekim mi? Ya da arada bir şey mi? Neden bu tür çekimler yapılır?

Kamera nerede?
Şimdi kamera pozisyonunu bulmaya çalışın. Konuyla aynı düzeyde miydi, yoksa daha mı yüksek mi? Bu konu hakkında ne düşündüğünüzü etkiler mi?

Çekimde işler nasıl düzenlenmiştir?
Çekim doğal mı, yoksa kompozisyon açıkça resmi mi, simetrik mi? Yoksa dengesiz mi, çarpık mı yoksa kasten garip mi?

Kamera Hareketi
Kamera hareket ediyor mu? Eğer yaparsa, ne tür bir harekettir? Hareket yavaş mı, hızlı mı, pürüzsüz mi yoksa sarsıntılı mı? Neden?

Hangi renkler var?
Çekimlerde hangi renkler var? Canlı mı yoksa sıkıcı mı? Ne anlama geliyor ve sizi nasıl hissettiriyorlar? Işığın rengi ne olacak? Sıcak mı (kırmızımsı / turuncu), soğuk (mavi) mi yoksa başka bir şey mi?

Sahne nasıl aydınlatılıyor?
Işık parlak ve düz (‘yüksek anahtar’) veya dramatik ve gölgeli (‘düşük anahtarlı) mı? Sahnenin doğal ışık veya yapay ışıklarla filme edildiğini düşünüyor musunuz? Sadece bir ışık mı, birkaç tane mi var? Nerede oldukları konusunda bir fikrin var mı?

Sırada ne var?
Gelecek olan şeye bak. Şu anki durumdan farklı mı? Yeni çekim hikayeye ne getiriyor? Planlar nasıl bir araya geliyor?

Basit kesmelerle mi yoksa erimeler veya solgunluklar gibi daha karmaşık geçişler var mı? Eğer öyleyse, bize bunlar bize ne anlatıyor?

Ne duyabiliyorsun?
Ekrandan uzak durun veya üstünü örtün. Filmi oynatın, müziği dinleyin. Ne çeşit sesler duyuyorsunuz? Hepsini listeleyebilir misin? Şimdi filmi sesle izleyin ve sesin hikayeye ne getirdiğini öğrenin. Müzikse, hangi müzik tarzı? Hangi enstrümanlar kullanıldı? Bu seni nasıl hissettiriyor? Yer, ruh hali, dönem, bir karakter hakkında mı anlatıyor ya da gerçekleşmesi gereken bir şey hakkında sizi uyarıyor? Bir sesli mesaj varsa, kim konuşuyor? Onların sesi nasıl hissettiriyor? Hikayede bir karakter mi yoksa tarafsız bir anlatı mı? Doğa seslerle, gerçekçi mi, yoksa abartılmış mı? Ekranda görebileceğiniz şeylerden mi geliyorlar yoksa ekran dışı olan şeyler hakkında size bilgi mi veriyorlar? Sence canlı olarak kaydedildiler mi yoksa daha sonra ses efektleri olarak mı eklendiler?

Zaman
Kurgu zamanı nasıl gösteriyor? Gerçek zaman mı - gerçek hayatta ne kadar uzun sürüyor? Zaman sıkıştırılmış mıdır? Öyleyse, ne dışarıda tutuldu ve nelerin içinde tutuldu? Ya da şeylerin gerçek hayatta olduğu gibi ekranda daha uzun sürdüğü streç zamanı kullanıyor mu? Öyleyse neden? Zamanı nasıl uzattılar? Ayrıca, aynı anda iki yerde gerçekleşen eylem arasında filmin kesiştiği kesişen veya paralel kurgulamayı da görebilirsiniz. Film bunu kullanırsa, kafanızı karıştırmadan bunu nasıl yapmayı başarır? Hangi konumun hangisi olduğunu nasıl biliyorsunuz? Ya da sahne geri dönüşleri kullanıyor mu veya ileriye gidişler mi var?
Metaveri Digital Agency