Havadan HD Canlı Yayın Nasıl Yapılır?

Havadan canlı yayın, drone teknolojisinin gelişmesi ve hemen her prodüksiyon alanına girmesi ile gümdeme gelmiştir. Bant kayıt TV programıları, belgeseller ve tanıtım filmlerinde hava çekim araçları üzerlerindeki kameraya kayıt yaparlar. Kameranın kayıt kapasitesi ne ise o formatta kayıt eder. Drone indirdikten sonra ise kamera kartı aktarılarak görüntü işlemeye alınır. Canlı yayında ise hava çekim cihazından gelen görüntüler anlık olarak işlenir. Bu nedenle kameranın değil görüntüyü aşağıya indiren cihazın kapasitesi çok önemlidir. 
 
Profesyonel canlı yayınlarda TV kanallarına hizmet vermek için Real Time ( anlık) Full HD aktarım yapabilen alıcı ve vericiler kullanılmalıdır. Bu cihazlar oldukça pahalıdır ve piayasa bulmak oldukça zordur. Televizyonculukta oldukça önemli olan kablo giriş ve çıkışları profesyonel (HD-SDI) olmak zorundadır. Kameradan gelen görüntü yer istasyonunda anlık işlenir, buradan ise kablo ile canlı yayın aracına gider. Tüm bu süreçte görüntü  bir çok alıcı, verici, kablo ve cihazdan geçerek televizyona ulaşır. Bu nedenle bu süreçlerin ve cihazların hepsi üst düzey kalitede ve yedekli olmalıdır. 
 
Havadan HD Canlı yayınlarda bir başka dikkat edilmesi gereken konu güvenliktir. Genelde bu yayınlar spor karşılaşmaları, miting, konser gibi büyük kalabalıkların olduğu ortamlarda yapılır. Bu nedenle uçan cihaz oldukça profesyonel ve güçlü olmalıdır. Hem pilot hem de hava aracı lisanslı olmalı ve düzenli olarak bakımları yapılmış olmalıdır.
 
Havadan hd canlı yayın bir çok sürecin bir araya gelmesi ile oluşan oldukça ciddi yaklaşılması gereken bir iştir.
Metaveri Digital Agency